Basketbol ve Bize Öğrettikleri

Burada basketbolu ve bize öğrettiklerini gözlemleyeceğiz…

***TayfunGozunden***

2021 NBA FİNALLERİ-MÜTHİŞ HİKAYE

NBA 2020-2021 sezonu gecikmeli olarak başlarken herhalde hiçbirimizin aklına bu iki takımın final oynayacağı gelmezdi…

Evet 2020-21 NBA Finallerinde Milwaukee Bucks ve Phoenix Suns mücadele etti…

Her iki takımın finallere uzanan yolu gerçekten çok sürprizlerle doluydu…

Doğu Konferansında Milwaukee Bucks;

  • İlk turda Miami Heat (4-0)
  • Yarı Finallerde favorilerden Brooklyn Nets’i (4-3)
  • Konferans Finalinde de Atlanta Hawks’ı (4-2)

Geçerek NBA finallerine gelmişti…

Batı Konferansında ise Phoenix Suns;

  • İlk turda geçen sezonun şampiyonu LA Lakers’ı (4-2)
  • Yarı Finallerde Denver Nuggets’ı (4-0)
  • Konferans Finallerinde ise LA Clippers’ı (4-2)

Geçerek NBA Finallerine ulaşmıştı…

İşte otoritelerin çokta şans vermediği bu iki takım 07 Temmuz’da kozlarını paylaşmaya başladılar…

BİRİNCİ MAÇ- 7 TEMMUZ (@Phoenix Suns Arena)

Normal sezon galibiyet yüzdelerine göre saha avantajı Phoenix Suns’daydı ve ilk iki maç onların sahasında oynanayacaktı.

İlk maç takımını harika yöneten Chris Paul (CP3) domine ettiği bir maç oldu. 36 yaşına rağmen 37 dk 22 saniye sahada kalan “The Point God” maçı (32 sayı, 4 ribaunt, 9 asist) ile tamamladı… 

Ona DeAndre Ayton (22 sayı ve TAM 19 ribaunt) ve Devin Booker (27 sayı, 6 asist)

ile eşlik edince Suns beklediğinden daha rahat bir galibiyet aldı…. (118-105)

Bucks’ta ise Khris Middleton (29 sayı, 7 ribaunt, 4 asist) ile en etkili oyuncu olurken Giannis Antetokounmpo (20 sayı, 17 ribaunt), Brook Lopez (17 sayı, 6 ribaunt) ve Jrue Holiday (10 sayı, 7 ribaunt, 9 asist) ile dikkat çekti.. 

Not: Bu maçla beraber Antetokounmpo serbest atışlardaki düşük yüzdesi eleştirilmeye başlandı. (Bu maçta (7/12) ile %58 ile attı)

MAÇ ÖZET

İKİNCİ MAÇ – 9 TEMMUZ (@Phoenix Suns Arena)

Phoenix Suns Arena’da oynanan serinin ikinci maçı bir anlamda ilk maçın benzeri gibiydi. Milwaukee Bucks kenar yönetimi bu defa CP3 savunmasında daha dikkatli olup DeAndre Ayton’ı kilitlerlerken bu defa sahneye Suns’da sürpriz isimler olarak Mikal Bridges (27 sayı, 7 ribaunt) ve Jae Crowder (11 sayı, 10 ribaunt) çıktı.

Çok daha etkili oynayan Devin Booker (31 sayı, 5 ribaunt, 6 asist) ve dakikaları biraz daha artan (ama aynı zamanda yıpranan) Chris Paul’de (23 sayı, 4 ribaunt, 7 asist) ile oynayınca Suns galip gelerek (118-108)  seriyi (2-0) getirdi.

Milwaukee Bucka tarafında ise aslında “geliyordu gelmekte olan” 

Greek Freak Giannis Antetokounmpo yenilgiye rağmen (42 sayı, 12 ribaunt 4 asist ve 3 blok) ile harika bir performans sergiledi..

Ama serbest atışlarda yaşadığı sıkıntı halen devam ediyordu (11/18 ile %61) ……!!!

Bucks’ta bu defa K.Middleton etkisiz kalırken (11 sayı, 8 asist) 5. Maça damga vuracak olan Jrue Holliday’de de kıpırdanmalar vardı. (17 sayı, 5 ribaunt, 7 asist)

MAÇ ÖZET

ÜÇÜNCÜ MAÇ – 12 TEMMUZ (@Fiserv Forum, Milwaukee -Wisconsin)

Serinin 3. Maçı için takımlar bu defa Wisconsin Eyaletine Milwaukee şehrine gelmişlerdi. Resmi olarak olmasa da bu maç Bucks için “Tamam ya da Devam “maçıydı.

Belki de bu bilinçle olsa gerek ilk çeyrekte bocalamalarına rağmen muhteşem bir 2. Çeyrek oynayan Yeşil Beyazlılar farkı giderek açarak maçı farklı kazandılar (120-100)

Milwaukee Bucks’ta Khris Middleton (18 sayı, 7 ribaunt, 6 asist) ile oyunun her alanında katkı verirken artık iyiden iyiye dominant bir oyun ortaya koyan Jrue Holliday maçı (21 sayı, 5 ribaunt, 9 asist) ile tamamladı. 

Giannis bu maçtada (41 sayı, 13 ribaunt, 6 asist) ile fark yaratırken serbest atış yüzdesini kısmen düzeltmiş göründü (13/17 – %77) Tabi halen bu alanda ciddi olarak eleştirilmeye devam ediyordu…

Serinin bu maçından itibaren önemli bir faktör ortaya çıktı : P.J Tucker

Savunma kurgusu olarak hem Chris Paul hem de zaman zaman Devin Booker’ı tatlı sert savunması ile yıldıran oyuncu tam anlamıyla Milwaukee’nin sert iklimine uygun bir oyuncu profili çiziyordu…

Suns’da ise yukarda belirttiği “P.J Tucker faktörü” sebebiyle düzenden çıkan CP3 (19 sayı, 9 asist) ve Devin Booker (10 sayı, 6 ribaunt) kalınca yenilgi bir anlamda kaçınılmaz oldu..

Not: Bu maçta 6/7 – %86 üç sayı ile oynayan ve (18 sayı, 6 ribaunt) katkı vererek adeta tek başına direnen Jae Crowder’i da ayrıca tebrik etmek lazım!!!

MAÇ ÖZET

DÖRDÜNCÜ MAÇ – 15 TEMMUZ (@Fiserv Forum)

Milwaukee Bucks’ın sahasında oynanan 4. Maç en çekişmeli maçlardan birine sahne oldu. Berabere biten devreden sonra 3.çeyreği önde geçen Phoenix Suns karşısında 4. Çeyrekle beraber acayip bir direnç ortaya koyan Bucks maçı (109-103) kazanarak hem seriyi eşitlemeyi başardı hem de özgüvenlerini tazelemiş oldular..

Buck adına serinin en etkili oyuncu Khris Middleton oldu. (40 sayı, 6 ribaunt, 4 asist ve 2 top çalma) ile adeta tek başına maçı kazandırdı diyebiliriz…

Not: Hele o soktuğu el üstü 3 sayı var ya… İnanılmazdı!!

Jrue Holliday (13 sayı, 7 ribaunt, 7 asist) ile oynarken Pat Connaughton (11 sayı, 9 ribaunt) ile X Faktör oldu…

Giannis Antetokounmpo ise (26 sayı, 14 ribaunt, 8 asist, 2 blok) ile muhteşem istatistiklere imza atsa da berbat Serbest Atış yüzdesi ile (4/8 -%50) eleştiri oklarının hedefi olmayı sürdürdü…

Not: Bu arada maçın en İKONİK bloklarından birini yapan da O oldu!!

Suns’ta ise Middleton ile bir anlamda karşılıklı atışmaya giren Devin Booker (42 sayı) ile oynarken PJ Tucker’ın amansız savunması karşısında sahada silinen “The Point God” (10 sayı, 7 asist) kaldı…

Yine Phoenix adına Jae Crowder ise harika oynamaya bu maçta da devam etti. (15 sayı, 8 ribaunt, 3 ait, 3 blok)

MAÇ ÖZET

BEŞİNCİ MAÇ – 18 TEMMUZ (@Phoenix Suns Arena)

Aslında herseyini belli olacağı maç bu maçtı. Her ne kadar 5. Maç daha herşey olabilir diye düşünseniz de istatiksel olarak bu zamana kadar Final Serilerinde 5. Maçı kazanan takım genelde NBA şampiyonu oluyor…

İşte belki de bu sebepten dolayı serinin en çekişmeli ve bir anlamda en dramatik maçı bu maç oldu….

Üst üste kaybettikleri iki maçtan sonra sahalarındaki maçı alma hırsıyla maça fırtına başlayan Phoenix Suns ilk çeyreği harika bitirdikten sonra Milwaukee yine klasik PJ Tucker kartını oynadı. Sert savunma ile Chris Paul’u durdurmayı başardı ve devreyi önde bile kapattı (ilk çeyrek 16 sayı gerideydi!!)

3. Çeyrekte Sun’ın seyirci desteğine rağmen Milwaukee Bucks geri adım atmadı ve bu çeyreği de farkı arttırarak önde kapatmayı başardı. (90-100)

Son çeyrekte ise başa baş geçen maç dramatik bir SON ile bitti.

Maçın bitimine saniyeler kala; Devin Booker içeriye yüklenirken önü kapandı. Bu arada arkadan-zayıf taraftan gelen Jrue Holiday topu adeta sökerek ondan çaldı ve fast break sonucunda Giannis’e yaptığı asist ile (And One -2+1) Bucks’ın farkı ‘e çıkartmasını sağladı…

Maçta burada bitti zaten (119-123)

Evindeki maçı dramatik bir son ile kaybeden Suns’da Devin Booker (40 sayı, 4 ribaunt, 3 asist) ile oynarken DeAndre Ayton (20 sayı, 10 ribaunt) ile ona eşlik etti.

PJ Tucker’ın savunması ile hayatı zindan ettiği CP3 ise (21 sayı, 11 asist) kaldı… Not: 21 sayının 11’ini ilk çeyrek atmıştı!!

Milwaukee Bucks’ta 3 oyuncu ön plandaydı.

  • Khris Middleton (29 sayı, 7 ribaunt, 5 asist)
  • Jrue Holiday (27 sayı, 4 ribaunt, 13 asist ve 3 top çalma)
  • Giannis Antetokounmpo (32 sayı, 9 ribaunt, 6 asist)

Bir de bu olağan 3’lüye Pat Connaughton (14 sayı, 6 ribaunt) ile eşlik edince…. Ehh daha ne olsun!

Not: Bu arada (ben de dahil) Antetokounmpo’ya serbest atış eleştirilerinin dozu artmıştı… (4/11 – %36 ile attı bu maçta)

MAÇ ÖZET

ALTINCI MAÇ – ŞAMPİYONLUK MAÇI 21 TEMMUZ (@Fiserv Forum)

Ormancılar şehri / eyaleti (Milwaukee – Wisconsin) şampiyonluğa çok ama çok inanmışlardı. Maça fırtına gibi girdiler ve ilk çeyrekte hemen öne fırladılar.

Ama bu sefer Phoenix Suns öyle bir ikinci çeyrek oynadı ki adeta bir önceki maçın kopyasını izledik. Bu geri dönüş ile Suns devreyi önde bile kapattı.

3. Çeyrekte seyirci desteği ile karşı direnç koyan Bucks ile geri adım atmayan Suns köprüde karşı karşıya gelen keçiler gibi geri adım atmayınca 3. Çeyrek beraberlikle geçildi. (77-77)

Final periyodunda ise seyirci desteğiyle daha sakin kalabilen Bucks çeyreği ve maçı 7 sayıyla kazandı (105-98) ve 1971’den bu yana yani tam 50 yıl sonra NBA Şampiyonluğuna ulaştı…

Bravo “America’s Dairyland State” çocukları…(alkışşş)

Suns’da;

  • Devin Booker (19 sayı, 5 asist)
  • DeAndre Ayton (12 sayı, 6 ribaunt) kaldı.
  • En etkili iki oyuncu Chris Paul (26 sayı, 5 asist) ve Jae Crowder (15 sayı, 13 ribaunt, 4 top çalma) oldu

Tam 50 yıl sonra şampiyona olan Bucks’ta ise MVP tartışmasız;

  • Giannis Antetokounmpo (50 sayı, 14 ribaunt, 5 blok) oldu…
  • 50 yıl sonra 50 sayı atarak şampiyonluğu getiren Greek Freak Finaller MVP’si de seçilerek büyük bir başarıya imza attı…

  • Nijerya asıllı Yunan oyuncu Normal sezon MVP, Finaller MVP ve Yılın Savunma Oyuncusu seçilerek bunu Michael Jordan ve Hakeem Olajuwon’dan sonra başaran 3. Oyuncu oldu…
  • Haaaa unutmadan Giannis’in bu arada kendisine tüm serbest atış eleştirilerine bir karşılığı vardı… Kendisine (artık taktiksel olarak) yapılan faullere (bir nevi Shaq Stopper faulleri) bu maçta (17/19 – %90) ile atarak cevabı verdi… (tekrar tekrar bravoo)

MAÇ ÖZET

  • Leave a Comment