Basketbol ve Bize Öğrettikleri

Burada basketbolu ve bize öğrettiklerini gözlemleyeceğiz…

***TayfunGozunden***

NBA’ye Giden Türkler – “Turkish Thunder” Ersan İlyasova

Merhaba;

Bugun size NBA’de yıllardır, büyük bir istikrar ile oynayan Milli Oyuncumuz Ersan İlyasova’yı anlatmak, hala bilmeyen varsa kendisini yani NBA’de lakabıyla “Turkish Thunder” ı tanıtmak istiyorum…

Önce biraz biyografisi ile başlayalım.. Ersan İlyasova 15 Mayıs 1987’de Eskişehir’de dünyaya gelmiştir. NBA’de Milwaukee Bucks takımında oynayan oyuncumuz 2.08 metre boyunda 109 kg ağırlığında olup uzun forvet pozisyonda oynamaktadır. A Milli Basketbol Takımımızda da yıllardır başarı ile forma giymekte olan Ersan milli forma ile en son FIBA2019 Dünya Kupası turnuvasında başarı ile mücadele etti.

Evet şimdi gelelim kendisinin basketbol kariyerinin başlangıcına…

Boyunun çabuk uzaması irileşmesi sayesinde altyapı tarama ekiplerince fark edilen Ersan İlyasova ÜlkerSpor altyapısında eğitim almaya başladı. Temel basketbol eğitimlerini burada tamamlayan Ersan profesyonel kariyerine 2003-04 sezonunda kiralandığı ikinci lig takımı Yeşilyurt SK’de başladı. 

Öyle Yeşilyurt diye pek dudak bükmemek lazım. 1956 yılında kurulan bu köklü klüp pek çoğumuz tarafından son derece etkin ve başarılı kadın voleybol branşı ile bilinmektedir. Ama aynı zamanda özellikle alt yapıdan yetiştirdiği başarılı oyuncuları ile de bilinen bir basketbol klubüdür. 

Oğuz Savaş, Barış Ermiş, Furkan Korkmaz gibi halen aktif oynayan bazı oyuncular kariyerlerinin belli dönemlerinde Yeşilyurt SK’de forma giymişlerdir..

Bir sonraki sezon (2004-05) Ülkerspor’a dönen Ersan ayak bileğinden ameliyat olunca ilk 8 maçta oynayamadı. Daha sonra takıma dönen ve rotasyona kısa sürelerle dahil ola bilen Ersan takımı ile Türkiye Kupasını kazandı. O sezon Euroleague arenasında da kısıtlı süreler alarak genç yaşında bu seviyede mücadele etti. (Euroleague istatistikleri: 1.7 sayı ve 3 sayı ort)

Bu Euroleague maçlarından 1-2 tanesinde kendisini salondan takip etmiş biri olarak Ersan’ın beni en çok etkileyen özelliği son derece güçlü fiziği idi. Yani bunu nasıl tam olarak ifade edeyim bilemiyorum ama kalın kemikli ve inatçı görünümlü bir fiziği vardı. 

O sezon Top 16 turunda İstanbul’da canlı olarak seyrettiğim Maccabi Tel Aviv maçında Thomas Deon (Power Forvet) ve Maceo Baston (Pivot) karşısında oldukça iyi kaldı. Büyük hatta biraz iri elleri ve iyi zamanlaması ile savunmada ve ribauntlarda etkili oldugunu çok net hatırlıyorum.

Hatta içimden “ooo, bu adamda iş var” dediğimi bile biliyorum.

Ehh bir oyuncu Scout’u olmasamda 🙂 sanırım benim onda gördüğüm ışığı NBA’de fark etti ve 2005 Draft’ında Milwaukee Bucks tarafından seçildi… (2. Tur 36. Sıra)

Aslında ben de diğer pek çok otorite gibi en az 1 yıl daha Türkiye’de kalıp tecrübe kazanması gerektiğini düşünürken Ersan aldığı karar ile 23 Ağustos 2005 yılında Milwaukee Bucks ile 2 yıllık “Çaylak-Rookie” kontratı imzaladı. Böylece Ersan İlyasova’nın NBA macerası 18 yaşındayken (18 yıl 3 ay) başlamış oldu.

NBA’de ilk sezonu başlamadan önce tecrübe kazanması amacıyla NBA Development League (şimdiki yaygın bilinen adıyla D-League) Milwaukee’nin takımı olan Tulsa 66ers’a gönderildi. 

Burada geçirdiği sezonda 46 maça çıktı ve 12.5 sayı / 7.0 ribaunt ortalamaları tutturdu. En iyi maçını ise Roanoke Dazzle takımına karşı oynadı. ( 28 sayı)

D-League’de bu başarılı performansı onun Milwaukee Bucks’ın 2006-07 kadrosunda yer bulmasını sağladı. Çaylak sezonunda benchten gelerek kısıtlı sürelerde katkı veren bir oyuncu görünümünde olan Ersan aslında zaman zaman parlak performanslarda sergiledi. ( Chicago Bulls maçı – 22 sayı, 9 ribaunt ya da Orlando Magic maçı 18 sayı, 5 ribaunt gibi) 

https://www.basketball-reference.com/players/i/ilyaser01/gamelog/2007/

2 yıllık Rookie kontrat bitiminden sonra Ersan bence çok doğru bir karar ile Avrupa’ya döndü. İspanya’nın ve Euroleague’in köklü takımlarından Barcelona (o zamanki adı AXA FC Barcelona)  ile anlaşarak bu takımda forma giyen ilk (şu ana kadar tek) Türk basketbolcu oldu.

Barcelona’daki ilk sezonunda aslında tutuk bir oyun sergiledi. Zaman zaman iyi oynadığı maçlar vardı ki bunlardan bir tanesi ezeli rakipleri Real Madrid’e karşı (Euroleague’de) oynadığı maçtır. Maçı 12 sayı, 4 ribaunt ve 3 top çalma tamamlamıştır.  

Ayrıca yine benim salondan izlediğim Fenerbahçe Ülker maçında 8 sayı, 5 ribaunt ile takımına katkı sağladı. Eski takım arkadaşı Oğuz Savaş karşısında büyük üstünlük kurdu ve diğer eski Ülkerspor oyuncusu Mirsad Türkcan’ı ise zaman zaman çok iyi savundu. (Not: Maçı Barca 78-85 kazanmıştı)

Barcelona Regal’deki ( bu sezon ismi değişmişti) 2. Sezonunda ise tam anlamıyla patlama yaptı Ersan İlyasova….

Tüm sezonda 22 maçta forma giyerken sezonu (10.5 sayı, 7.0 ribaunt,, 0.9 asist, 0.9 blok) ortalamaları ile tamamladı. 

Normal sezonda en flaş maçını Nancy karşısında oynadı. (18 sayı, 12 ribaunt) Yine o sezonda ligin dişli ekiplerinden Montepaschi Siena’ya 14 sayı attı, 10 ribaunt aldı. Panathinaikos maçında ise  ise 14 sayı, 6 ribaunt ile oynadı. 

TOP 16 maçlarında da bu grafiğini sürdüren Ersan İlyasova ALBA Berlin maçında tam 30 sayı, 11 ribaunt, 2 asist ve 2 top çalma ile olağanüstü oynayarak tüm dikkatleri üzerine çekti. 

Playoff larda ise karşılaştıkları TAU Ceramica (şimdiki zamanın Kirolbet Baskonia takımı) serisinde 12 sayı, 8.6 ribaunt ve 1.4 asist ortalamaları ile oynayarak takımını Final 4’a taşıdı. (3-2)

Özellikle serinin 5.maçında 19 sayı, 10 ribaunt ve tam 4 asist ile oynadı. TV’de izlediğim o maçta inanın bana Ersan tek başına maçı kazandırdı. 26 verimlilik puanı ile Juan Carlos Navarro’yu bile geçerek (20 PIR) playoff’ların MVP’si seçildi…

Berlin’de oynanan Final 4 maçlarında ise HALA neden olduğunu anlayamadığım bir şekilde Xavi Pascual ( kusura bakmasın) gerzekçe bir sebeple Ersan İlyasova’ya çok az süre verdi. Ben mi yanlış hatırlıyorum diye araştırdım ve teyit ettim ki Ersan’ın bir sakatlığı yoktu….

Neden böyle yaptı inanın bilmiyorum ama bu tercihi bana göre Barcelona Regal’in şampiyonluğuna bile mal olmuş olabilir… Evet, doğru okudunuz….Çok NET olarak bunu iddaa ediyorum…

Yarı Final maçında CSKA Moskova’ya karşı sadece 12 dakika süre alabilen Ersan maçı (2 sayı, 5 ribaunt ve 2 asist) ile tamamladı. Maçı 78-82 kaybeden Barcelona Olympiacos ile 3-4.cülük maçına çıktı. Bu maçtada pek süre almayan Ersan (10 dk) maçı 7 sayı 3 ribaunt ile tamamladı.

Not: Ersan o sezon ayrıca ACB liginde Barcelona Real ile şampiyon olmuş ve İspanya kupasını kazanmıştır. ( 9.7 sayı ve 6.6 ribaunt ortalamaları tutturmuştur)

Başarılı geçen bu sezonun ardından Ersan İlyasova Barcelona’nın 5 yıllık sözleşme teklifini red ederek tekrar NBA’ye eski takımı Milwaukee Bucks’a döndü. 

Açıkcası ben bu kararı biraz şüphe ile karşılamıştım… Hala da düşünürüm acaba Barcelona’da / Euroleague’de kalsa daha mı iyi olurdu diye? Bilemeyiz tabi…

Neyse, gelelim 2. Milwaukee dönemine… 3 yıllık kontrat imzalayarak döndüğü takımında bu defa takımın as oyuncularından biri olarak görev aldı. O sezon 81 maçta oynayan Ersan İlyasova sezonu 10.4 sayı, 6.4 ribaunt ve 1.0 asist ortalamaları ile tamamladı ve Milwaukee Bucks’ın sezonu 5. Bitirip playofflara kalmasını sağladı. 

Hatırlayan bilir; playofflarda ilk turda karşılaştıkları rakipleri Atlanta Hawks’a seriyi oldukça dramatik bir şekilde kaybettiler. İlk 2 maçta 2-0 öne geçen Atlanta karşısında üst üste 3 maç kazanmalarına rağmen (biri kendi sahalarında olmak üzere) 2 maçı kaybedip 4-3 elendiler. 

Ersan İlyasova’nın en kayda değer istatistikleri ise 2. Maçta olmuştu. Ersan o maçı 13 sayı, 15 ribaunt ile tamamlamasına rağmen yenilgiyi engelleyememişti. Ersan’ın playoff istatistikleri 9.7 sayı; 7.6 ribaunt idi.

2010-11 sezonunda 60 maça çıkan Ersan İlyasova sezonu 9.5 sayı, 6.1 ribaunt ortalamaları ile tamamladı. O sezon 2 defa 25 sayı atarak (Toronto Raptors ve GSW) kariyer rekorunu kırdı. Ayrıca Dallas Mavericks maçında da 17 ribaunt alarak bu alanda da kariyer rekorunu kırdı. O sezon tam 8 kere double-double yapan Ersan 4 kere de 20 sayı ve üzerinde attı.

2011-12 sezonu belki hatırlarsınız NBA lokavtı sebebiyle geç başlayan bir sezon olmuştu. Sezon başlangıcının belli olmaması sebebiyle pek çok NBA oyuncusu Avrupa’ya kısa süreliğine döndü. Hatırlayın bizim ligimize de Semih Erden, Mehmet Okur; Derron Williams; Darius Songalia; Sasha Vujacic gibi oyuncular gelmişti…. Ersan’da lokavt bittiğinde dönmek kaydıyla Anadolu Efes ile anlaştı. Efes’te kaldığı kısa sürede 8 maça çıktı ve 13.4 sayı, 6.8 ribaunt ve 1.4 top çalma ile oynadı. 

Lokavt’ın sona ermesi ile Bucks’a dönen Ersan İlyasova 60 maça çıktı. Sezonu 13.0 sayı, 8.8 ribaunt ve 1.2 asist ortalamaları ile tamamlayan Ersan oldukça dikkat çekici istatistiklere imza attı ve kariyerinin bence en parlak dönemini yaşadı. En göz alıcı performansı (ki tekrar tekrar izledim o maçı) Brooklyn Nets maçı idi.

Maçı 29 sayı, 25 ribaunt (kariyer rekoru)  ile bitiren Ersan bir maçta 25 sayı ve ribaunt barajını geçen 3. Oyuncu olarak NBA tarihine geçti. Diğer oyuncular ( Kareem AbdulJabbar ve Swen Narter) 

Yine aynı sezon Chicago Bulls maçında 32 sayı atarak sayı kariyer rekorunu kırdı. Kendisinin o yıl NY Knicks ( 26 sayı); Toronto (31 sayı), Boston (25 sayı); New Orleans Hornets (23 sayı) gibi performansları da vardır. 

Bu muhteşem sezonda “en çok gelişim gösteren oyuncu” ödülüne aday gösterilmiş ama Ryan Anderson’a kaybetmiştir…

Not: 2012 sezonu sonunda Milwaukee Bucks ile 5 yıllık 40 milyon dolarlık bir anlaşma imzalamıştır.

2012-13 sezonunda 73 maça çıkan Ersan İlyasova sezonu 13.2 sayı, 7.1 ribaunt ve 1.6 asist ortalamaları ile tamamlamış ve takımının 8. Sıradan playoff a girmesini sağlamıştır. İlk turdaki rakipleri o sezon şampiyona olacak olan Miami Heat idi. Ersan’ın çabasına rağmen seriyi 4-0 kaybeden Milwaukee Bucks elenmekten kurtulamadı.

Not: Ersan play-off istatistikleri 11.5 sayı, 7.3 ribaunt, 1.6 asist

2013-14 sezonu ise Bucks için berbat, Ersan için standart bir sezon olarak kayıtlara geçti. Sadece 15 galibiyet alabilen Bucks lig sonuncusu olurken Ersan ise 11.2 sayı, 6.2 ribaunt, 1.2 asist ortalamaları ile oynadı.

2014-15 sezonunda Ersan 11.5 sayı, 4.8 ribaunt ortalamaları ile tamamladı.

O sezonun Ersan adına en dikkat çekici özelliği Ersan İlyasova 27 Mart 2015’te 34 sayı attı NBA kariyer sayı rekorunu kırdı… Not: Rakip Indiana Pacers idi. Ve genelde Luis Scola ile karşı karşıya gelmişti…

2015-16 sezonundan itibaren ise Ersan İlyasova’nın “Gezgin Yolcu” halleri başladı. Sezona Detroit Pistons’a takas edilerek başlayan Ersan 52 maçta 11.3 sayı ve 5.3 ribaunt ile oynadı.

Sezon ortasında bu defa Orlando Magic’e takaslanan Ersan burada da 22 maça çıktı. (8.1 sayı, 5.5 ribaunt)

2016-17 sezonuna ise bu defa Oklahoma Thunder’da başlayan Ersan İlyasova sadece 3 maça çıktıktan

sonra Philadelphia Sixers’a takaslandı.

Burada 53 maç forma giyen İlyasova NBA kariyerinin en yüksek sayı ortalamasına ulaştı. (14.8 sayı)

Sezon bitimine 26 maç kala bu defa Atlanta Hawks’a takaslanan Ersan sezon bitimine kadar 10.4 sayı, 5.8 ribaunt ortalamaları ile oynadı.

2017-18 sezonuna da Atlanta’da başlayan Ersan 46 maçta 10.9 sayı, 5.5 ribaunt ortalamaları ile oynadı.

Kontratının bu son sezonunda sezon bitmeden yine Philadelphia 76ers’e takas edildi ve bir diğer Türk oyuncu Furkan Korkmaz ile takım arkadaşı oldu.

Philly’de 23 maç oynayan Ersan İlyasova 10.8 sayı ve 6.7 ribaunt ortalamaları tutturdu. 

Not:Playofflarda ilk turda Miami Heat’i eleyen Philly 2. Turda Boston Celtics’e seriyi kaybetti ve elendi. (Ersan’ın istatistikleri: 9.3 sayı, 7.6 ribaunt)

Sezon sonunda yeni bir anlaşma ile Milwaukee Bucks’a dönen Milli oyuncumuz hem fiziği, hem tecrübesini hem de zekasını kullanarak olağan üstü işler yapmaya devam ediyor ve kariyerini halen bu takımda sürdürüyor…

Ersan İlyasova’nın milli takım kariyerinden de bahsetmek istiyorum sizlere…

Ersan İlyasova’nın milli takım kariyeri 2003 Yıldızlar Avrupa Şampiyonası ile başladı. Bu turnuvada milli takım ile beraber gümüş madalya kazanırken 10.5 sayı, 8.8 ribaunt ve 1.0 top çalma istatistikleri tutturdu…

2006 FIBA U-20 Avrupa Basketbol şampiyonasına başarılı bir performans ortaya koyup MVP seçilince ilk defa 2006 Dünya Kupası için A Milli takım kadrosuna çağrıldı.

Japonya’da düzenlenen organizasyonda Dünya 6.cılığını elde eden milli takımımızda 9.6 sayı, 3.9 ribaunt ile turnuvayı tamamladı…

2009 Avrupa Basketbol Şampiyonasında da A Milli takım kadrosunda yer alan Ersan İlyasova turnuvayı 16.1 sayı, 7.3 ribaunt, 1.2 top çalma ile tamamladı.

Dünya 2.cisi olduğumuz 2010 FIBA World Cup kadrosunda da yer alan Ersan takıma dönen tecrübeleri oyunculara rağmen (Hidayet, Semih gibi) 13.4 sayı, 7.6 ribaunt ortalamaları ile oynayarak Milli takımımızın gümüş madalya kazanmasına önemli katkı sağladı.

2011 ve 2013 Avrupa Basketbol Şampiyonalarında Milli Takımda yer alırken 2014 FIBA Dünya Şampiyonasında sakatlığı sebebiyle forma giyemedi. 

Ersan İlyasova’yı en son 2019 Yılı yaz aylarında Çin’de düzenlenen FIBA Dünya Kupasında Milli forma ile izleme fırsatı bulduk. Oldukça başarılı bir turnuva çıkartan Ersan özellikle ABD (Dream Team USA’in bilmem kaçıncı versiyonu) maçında olağanüstü bir performans sergiledi. 

Şahsen bu kadar dominant bir oyun ortaya koymasını hiç beklemediğim Ersan dramatik bir şekilde uzatmalara giden ve son anda 93-92 kaybettiğimiz maçta 23 sayı, 14 ribauntluk ANORMAL bir performans gösterdi…

Herkesin Cedi Osman’dan, Furkan Korkmaz’dan bireyler beklediği maçtaki bu performansı ayakta alkışlanacak cinstendi… Yeri gelmişken bir kere daha YÜREKTEN ALKIŞLIYORUM onu….

Evet, size Ersan İlyasova’nın hayatını biraz anlatmaya çalıştım. Kendisinin hayatındaki dönemeçleri şöyle bir özetlersek;

  • Kendisini ilk izlediğimde (kariyerinin başlarında) fark ettiğim üzere kemikli ve iri yapısı ile fiziğini kullanarak başarılı oldu… 
  • NBA ilk gidişinin bence biraz erkendi… (İlk sezon haklı çıktım ama 2. Sezonunda haksız çıkarttı beni)
  • Avrupa’ya Barcelona’ya dönmesi oyununa çok olumlu katkılar yaptı… 2. Yılında özgüveni tam anlamıyla yerine geldi…
  • NBA’de Milwaukee Bucks ile derin bağlar kurdu. İstikrarlı ve dominant şekilde uzun yıllar orada oynadı…
  • 2015-18 yılları arasında “seyyah” gibi takım takım dolaşmasına rağmen asla küsmedi ve performansı hep üstte tuttu. İstikrarını hiç bozmadı. 

Ersanı tanıtmak için kısaca özetlememi isteseler herhalde şu cümleleri kurardım;

“Kendisine hep çok iyi bakan, istikrarlı, oyunu hep üst seviyede oynamaya çalışan, zekasını ve fiziğini iyi kullanarak oynayan, takım oyununa yatkın, bulunduğu ortama adapte olabilen, takıma faydalı olabileceği rollere bürünebilen, son derece iyi bir profesyonel”

Evli ve 3 çocuk sahibi olan Ersan İlyasova’nın ortam değişikliklerine ya da takım dinamiklerine nasıl uyabildiğini, adaptasyonunu şu örnekle anlatmama izin verin… 

2012 yılından 2015 yılına kadar Milwaukee Bucks’ta dış şut tehdidi olan ve ribauntlarda son derece etkili  (ki 3 sayı atışlarına çok çalıştı; ribauntlarda da “timing”ini geliştirmek için gayret gösterdi) bir oyuncu iken 2018 yılından bugüne kadar Bucks’ta Giannis Antetokounmpo etkisi ile değişen oyun stiline ve karakterine uyum sağladı.

Takıma faydalı olabileceği başka bir yönünü keşfetti ve bunu geliştirmeye devam ediyor…

Ne miydi bu özellik? Rakibine hücum faul aldırmak!! NBA’de açık ara bu alanda lider oyuncu olduğunu biliyor muydunuz?

Sadece 2018-19 sezonunda tam 57 hücum faul aldırdı!!!!

Kariyerini belki de kendini en çok ait hissettiği, evi gibi gördüğü Milwaukee’de sürdüren Ersan İlyasova her oyuncunun örnek aldığı bir basketbol figürü olarak yoluna devam ediyor…

O zaman biz de kendisine başarılar diliyor ve “Yolun Açık Olsun Turkish Thunder” diyoruz…

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere!

Selamlar

  • Leave a Comment