Basketbol ve Bize Öğrettikleri

Burada basketbolu ve bize öğrettiklerini gözlemleyeceğiz…

***TayfunGozunden***

ANADOLU EFES MONACO’DA UZATMADA MAĞLUP

THY Euroleague 2. Haftanın açılış maçında geçen sezonun şampiyonu temsilcimiz Anadolu Efes Final 4 kıyısından dönen AS Monaco ile deplasmanda karşılaştı.

Hem Anadolu Efes hem de AS Monaco’nun kadrosunu çok önemli isimlerle güçlendirdiği yeni sezonda basketbolseverlerin çekişmeli bir maç beklentisi vardı..

Her iki takımdaki skorer oyuncuları ve onların potansiyellerini düşündüğümüzde pek haksızda sayılmazlardı… Anadolu Efes’te yeni transferler Will Clyburn, Polonara ve geçen sezonun MVP’si Vasilije Micic varken AS Monaco kadrosunu Mike James’in yanına Jordan Lloyd, Elie Okobo gibi oyuncularla güçlendirmişti..

Beklendiği gibi çekişmeli ve yüksek skorlu geçen maçı uzatmalardaki performansı ile Monaco kazandı (95-92)

İlk çeyrekte Micic ve Clyburn etkisi

İlk hücumdan boş dönen temsilcimiz Anadolu Efes Mike James’ten açılış sayısını yedi ve geriye düştü (2-0) 

Bu dakikadan sonra bir daha geriye düşmeyen lacivert beyazlılar Clyburn ve Micic’in etkili oyunları ile skor üstünlüğünü hemen ele geçirdiler. 

Özellikle Clyburn üzerinden ters eşleşmeleri çok iyi kullanan temsilcimiz onun da kendi ortalamasının üzerindeki isabet oranı ile bu periyodu 8 sayı önde bitirdi. (12-20)

Bu çeyreğe Clyburn (8 sayı, 2 ribaunt); Micic (6 sayı, 3 asist) ile damgalarını vurdular…

Savunma Direnci arttı, Monaco coştu

İkinci çeyreğe ev sahibi takım Strazel-Donta Hall ve Elie Okobo üçlüsüyle başladı. Lloyd ve James’in kenarda olduğu bu sekansta savunma direncini çok yükselten Fransızlar Anadolu Efes’i top kaybına zorladılar..

Özellikle Strazel’in top Micic ve Clyburn’deyken yaptığı baskı ekibimizi 6 top kaybına zorladı.

Bu top kayıplarının hepsi aktif alanda olunca yedimizi hızlı hücum sayıları ile fark kapandı ve 6.53 dk kala Monaco tekrar öne geçti. (23-22)

Eski Anadolu Efes oyuncusu Moerman’ın da skorda devreye girmesiyle fark 5 sayıya kadar çıktı. Temsilcimiz Pleiss’i aktif olarak kullanınca farkı eritti ve soyunma odasına 1 sayı farkla yenik girdi. (36-35)

Bu çeyrekteki ilginç istatistik temsilcimizin (4/7) üç sayı isabeti bulduğu ilk çeyrekten sonra  5 isabetsiz deneme ile (4/12) gelmesiydi.

Çeyreğin en ilginç anı ise son saniyelerde Okobo’nun Clyburn’e yaptığı faulun önce tereddütsüz “Sportmenlik dışı Faul” ile değerlendirilmesi sonra takımlar moladayken kararın bir anda “Normal Faul” düdüğüne çevrilmesi oldu… (Hakem Damir Javor olunca şaşırdık mı? Hayır elbette)

Oyun başabaştı ama bizde Rodrigue Beaubois vardı

3. Çeyrek başında savunmada daha dengeli oynayınca top kayıplarımızı minimuma indirmeyi başardık. Micic-Zizic ikili oyunları ile sayılarda bulunca Monaco’nun önde olmasına izin vermedik. 

Fransızların atletizmleriyle buldukları sayılara karşı daha doğru hücum etmemize rağmen skorda bizde öne geçemedik… Bunun en büyük nedeni ise yay gerisinden bir türlü istediğimiz isabetleri bulamamız oldu (5/17)

Çeyreğin ikinci yarısında özellikle Moerman’ın sayılarına engel olamayan ekibimiz Hall’un çember altındaki etkili oyununa çare üretemeyince son iki dakikaya 7 sayı farkla yenik girdi.

Bu dakikadan sonra Will Clyburn’un potaya atak ederek bulduğu sayılar (çoğu and one) ile farkı kapatan Efes Beaubois’in devreye girip ard arda 7 sayı bulmasıyla son çeyreğe MUCİZEVİ bir şekilde önde girdi. (58-60)

Clyburn sahne değil adeta ALEV aldı…

Bu çeyreğe Diallo’nun köşe; Mike James’in de tepeden yolladığı iki üçlük ile başlayan AS Monaco bir anda öne fırladı (64-60)

Bu atağa Micic ve Beaubois’in performansı ile cevap veren takımımız üstünlüğü Fransızlara vermedi. 

Moerman’ın Efes günlerini hatırlatan can acıtıcı son saniye üçlüklerine M’Baye ve Clyburn ile karşılık veren lacivert beyazlılar Mike James’in serbest atışlardan bulduğu sayılara engel olamayınca normal süre eşitlikle tamamlandı (82-82)

Kritik an: Maçın son hücumu kullanmak isteyen Micic yine tepeden 3 sayılık atışını yaptıktan sonra John Brown’un ayağının üzerine düşmesiyle sakatlık yaşadı… Daha öncede bileklerinden sakatlık yaşayan Sırp oyuncu hepimizin yüreğini ağzına getirdi…

Uzatma zamanı Mike James zamanı ama sonucu serbest atışlar belirledi….

Uzatmaların başında Micic’in oyunda olmamasını iyi değerldniren Monaco hızlı hücum sayıları ile 4 sayı öne fırladı. Farkı Mike James’in sayıları ile koruyan kırmızlı beyazlı ekip Micic’in oyuna girmesi ile Anadolu Efes’in eşitliği yakalamasına engel olmadı.

İşte maalesef burada Serbest Atışlar canımızı çok yaktı. Kendilerine yapılan faullerde M’Baye 3; Micic 1 serbest atışı kaçırınca AS Monaco’yu yakalayamayan temsilcimiz maçı (95-92) kaybetti…

AS Monaco’da;

  • Mike James (19 sayı, 3 ribaunt, 4 asist)
  • Alpha Diallo (15 sayı, 9 ribaunt, 7 asist)
  • Adrien Moerman (14 sayı, 4 ribaunt)
  • Donatas Motiejunas (14 sayı, 5 ribaunt)

Anadolu Efes’te;

  • Will Clyburn (27 sayı, 6 ribaunt, 6 asist)
  • Vasilije Micic (20 sayı, 6 ribaunt, 8 asist)
  • Amath M’Baye (13 sayı, 6 ribaunt)
  • Rodrigue Beaubois (10 sayı, 3 ribaunt)

Maçın notları;

  • Anadolu Efes Monaco’nun atletik oyuncularına karşı çözüm bulmakta zorlandı. Savunmada onların karşısında kalmakta zorlanırlarken kaptırılan toplardan yenilen hızlı hucumlarda çaresiz kaldı.
  • Ribauntlarda korkulduğu gibi geride kalmayan Anadolu Efes (33/38 öndeydi hatta) toplam 20 asist yapmasına rağmen 16 top kaybı yapınca karşılaşmadan mağlup ayrıldı.
  • Yinede pozitif taraftan bakarsak geçen sezon benzer şekilde oynayan ve kadrosunu çok daha iyi oyuncularla güçlendiren Monaco karşısında hep oyunun içinde kalan bir Anadolu Efes gördük bu akşam.. Geçen sezon. Bu salondan 22 sayı farkla mağlup ayrıldığımızı unutmayalım!!

MAÇ ÖZET

  • Leave a Comment