THY Euroleague 8. Haftası tamamlandı. Alınan sonuçlar;
- CSKA Moskova 89 – TD Systems Baskonia 86
- Olympiacos 75 – ALBA Berlin 71
- Maccabi Playtika Tel Aviv 85 – Zalgiris Kaunas 57
- FC Barcelona 97 – Fenerbahçe Beko 55
- Crvena Zvezda (Kızılyıldız) 67 – Real Madrid 73
- Panathinaikos 77 – Anadolu Efes 80
- FC Bayern Munich 90 – Valencia Basket 79
- LDLC Asvel 53 – Zenit 66
** Not 1: Khimki Moskova- AX Armani Exchange Milan maçı Milano ekibindeki Covid 19 vakaları nedeniyle ertelendi.
** Not 2: Milano ekibinin 11 Kasım’da Zenit ile oynaması gereken (erteleme) maçı da yine aynı sebepten ertelendi.
** Not 3: 11 Kasım’da oynanan erteleme maçını (LDLC Asvel – Crvena Zvezda) Kızılyıldız deplasmanda kazandı. (68-89)
**Maç yazıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz!
Bu hafta epey ilginç olaylar oldu. Satır başlarına bakarsak;
- ALBA Berlin yine bir deplasmanda az daha 2. Galibiyetini alacak iken (14 sayı farktan) maçı verdi….
- CSKA ‘da koç Itoudis ile tartışan Mike James kadroda yer almadı.
- Baskonia’da son çeyreğe kadar sayı atamayan Pierria Henry (son 6.5 dakikada) tam 17 sayı attı.
- Fenerbahçe Beko klüp tarihinin en ağır ikinci yenilgisini İspanya’da Barça karşısında aldı.
- Barça’lı Kyle Kuriç kariyer sayı rekorunu kırdı (25 sayı)
- Maccabi sezonun flaş ekibi Zalgiris Kaunas’ı 57 sayıda tuttu ve 28 sayı fark attı.
- Olympiacos 14 sayı geriden gelerek ALBA Berlin’i yendi.
- ALBA’lı Marcus Ericsson sayı atmak dışında istatistik kağıdına ekleme yaptı!!!
- Anadolu Efes Larkin’siz Panathinaikos’u OAKA’da 14 yıl sonra yendi.
- Vasilije Micic 33 dakikada 33 sayı atarak kariyer sayı rekorunu kırdı.
- Veeee şaşırmayın ama Chris Singleton aldığı 9 ribaunt ile haftanın en çok ribaunt alan oyuncusu oldu!!
Gelin maçları teker teker inceleyelim;
CSKA Moskova – TD Systems Baskonia
Her iki takımında Euroleague oynamaya başladığından beri uzunca bir tarihi var. Son dönemde CSKA daha favori kadrolarla sahada yer alsa da aralarındaki tarih maçları her zaman ilginç kılıyor.
Bu defa ilginçlik maç öncesinde başladı. CSKA’da Mike James kadroda yer almıyordu. Herkes gibi ben de sakatlık vs tarzı bir nedendendir diye düşünürken gerçek 1 gün sonra ortaya çıktı.
James koç Itoudis ile tartıştığı için kadroda yer almamıştı… İlginç değil mi? Bakalım neler olacak ikili arasında….
Neyse maç dönersek; CSKA herseye rağmen maça inanılmaz hızlı başladı. İlk 2 çeyreği büyük üstünlükle önde bitirerek devreye 12 sayı önde girdiler.
Maçı rahat bir tempoda götüren Rus ekibine 4. Çeyrekte hatta son 6.5 dakikada isyan eden biri çıktı. Pierria Henry! O dakikaya kadar sayı olmayan Baskonia’lı oyuncu CSKA potasına tam 17 sayı bıraktı.
Maçı Baskonia kazanma noktasına kadar getirmesine rağmen son anlarda Militunov’a engel olamayınca maçı kaybetti.
CSKA’da en etkili oyuncu Darrun Hilliard’dı. Eski Baskonia oyuncusu maçı (31 sayı, 2 asist) ile tamamladı. Daniel Hackett (16 sayı, 3 ribaunt, 3 asist); Will Clyburn (12 sayı, 2 asist) ve Tornike Shengelia (12 sayı, 7 ribaunt ve 4 asist) ile ona eşlik ettiler.
TD System Baskonia’da ise Youssoupha Fall (19 sayı, 8 ribaunt); Pierria Henry (17 sayı, 3 ribaunt, 5 asist) ile oynarken Luca Vildoza (13 sayı, 4 asist) ve Alec Peters (13 sayı, 3 ribaunt) ile katkı veren diğer oyuncular oldular.
MAÇ ÖZET
Olympiacos – ALBA Berlin
Gece ile gündüz kadar farklı 2 yarı izleten iki takımı da baştan kutlamamız gerekir sanırım. İlk devre boyunca esen ve “ anamam ikinci galibiyetleri geliyor; üstelik yine deplasmanda” dedirten bir ALBA izledikten sonra ikinci devre hoşgeldin Olympiacos dedik hep beraber.
İlk çeyrekte buldukları fark ile devreyi 11 sayı önde kapatan Alman ekibine karşı 2.yarı olağanüstü bir geri dönüş yapan Yunan temsilcisi vardi sahada. 3. Çeyrekteki (27-9) Olympiacos üstünlüğü momentumu lehlerine çevirdi ve maçı kazandırttı.
Olympiacos’ta Shaquille McKissic (14 sayı, 3 ribaunt, 3 asist, 3 top çalma) ile en etkili oyuncu idi. Ona Jean-Charles (13 sayı, 5 ribaunt); Sasha Vezenkov (11 sayı, 3 ribaunt) ile eşlik ederken belki de en kritik katkı Kostas Papanikolaou’dan geldi. (8 sayı, 6 ribaunt, 4 asist)
ALBA Berlin’de ise benchten gelen Niels Giffey (13 sayı, 6 ribaunt, 4 asist) ile etkiliydi. Maodo Lo (10 sayı, 4 asist) ve Johannes Thiemann (10 sayı, 3 ribaunt) ile oynarlarken Jayson Granger (7 sayı, 5 asist, 3 top çalma) ile fark yarattı.
MAÇ ÖZET
Maccabi Playtika Tel Aviv – Zalgiris Kaunas
Maccabi için bir döndü pir döndü diyebileceğimiz bir maç oldu. Sezonun flaş ekibi Zalgiris Kaunas karşısında öyle iştahlı öyle sert başladılarki resmen Litvanyalıları çaresiz bıraktılar.
İlk çeyrekte 10; ikinci çeyrekte 20 sayı fark yaparak devreyi 30 sayı ile önde kapatıp (53-23) maçı da hiç geri adım atmadan (rakiplerini 57 sayıda tutarak) 28 sayı fark ile kazandılar.
Açıkça söylemek gerekirse İsrail ekibinin böyle ses getirecek bir galibiyete ihtiyacı vardı. Farklı kazandıkları bu maçta ön plana birden fazla oyuncu çıktı (yani tam bir takım oyunu!)
Tyler Dorsey (16 sayı, 4 ribaunt, 4 asist); Chris Jones (15 sayı, 3 asist); Dragan Bender (11 sayı, 3 ribaunt); Scottie Wilbekin (10 sayı, 3 asist) ve Elijah Bryant (10 sayı, 4 ribaunt)
Zalgiris Kaunas’ta ise ayakta kalan oyuncular Thomas Walkup (12 sayı, 6 ribaunt); Lauvergne (11 sayı, 4 ribaunt) ve Grigonis (11 sayı) oldular.
MAÇ ÖZET
FC Barcelona – Fenerbahçe Beko
Gerçekten hiç yazmak istemeyeceğim bir maç oldu bu maç. Maç öncesi Fenerbahçe takımını biraz yakından takip eden herkesin korkusu oyuncu kurucu pozisyonunda baskı yiyince Fenerbahçe Beko’nun kilitlenme ihtimaliydi.
De Colo’nun olmaması dezavantaj gibi görünürken baskı da yitirdiği topları düşününce acaba mı dedik hepimiz.. Maalesef yerine oynayan Westermann’ın çok farklı paralel bir evrende yaşaması daha da beter bir sonucu doğurdu.
Barça tarafından bakacak olursak güçlerini alenen ispatlayabilecekleri bir maçtı. Geçen 5 sezon ile alakası olmayan bir kadroya sahip olsa da Fenerbahçe Beko’yu yenmek öyle ya da böyle büyük bir prestij ve mesajdı Katalan ekibi için…
Bu ciddiyetle başladıkları maçı 2. Çeyreğin sonlarında kopartıp 3.çeyrekte de iyice üstünlüğü ele aldıkları bir maç oldu. Kademe kademe farkın arttığı maçta maalesef Fenerbahçe Beko olup tarihinin en ağır ikinci yenilgisini aldı. (Diğeri Montepaschi Siena’ya (101-58) kaybedilen maçtı)
Barça’da parlayan oyuncu kariyer sayı rekorunu kıran Kyle Kuriç oldu. (25 sayı).
Ona benchten gelmesine rağmen Rolands Smiths (20 sayı, 5 ribaunt) ve Nikola Mirotic (16 sayı, 8 ribaunt) eşlik etti.
Cory Higgins ve Alex Abrines’in (11 ve 12) sayıları da önemliydi.
Fenerbahçe Beko’da ise ayakta kalabilen (o da göreceli tabi) Lorenzo Brown (10 sayı, 3 asist, 3 top çalma) ile oynadı. Diğer oyuncularımızdan ise hiç bahsetmek istemiyorum çünkü belli ki onlar bu maça gelmemişlerdi.
Hele Leo Westermann adını bir müddet anmak bile istemiyorum… (Tarihin en zayıf savunmacılarından Thomas Huertel’e karşı topu 8 saniyede rakip sahaya taşıyamamak nedir Allah Aşkına!!!!)
Umarım bu maçın reaksiyonu çok iyi olur ve Fenerbahçe Beko haftaya (Baskonia ve Madrid maçlarında) çok daha dirençli bir oyun ortaya koyar!!
MAÇ ÖZET
Crvena Zvezda (Kızılyıldız) – Real Madrid
İki gün önce 4. Hafta erteleme maçlarını oynayarak Asvel deplasmanından galibiyetle dönen Kızılyıldız sahasında Real Madrid’i ağırladı. Tıpkı CSKA maçındaki gibi bir galibiyet alıp isimlerini daha da net duyurmak isteyen Sırp ekibine karşı Real Madrid bu defa dur dedi.
Oysa özellikle ilk yarı itibariyle maça çok etkili başlayan bir Kızılyıldız görmüştük. Devreyi de (42-36) önde kapatan Kızılyıldız ikinci yarıda İspanyol ekibi tarafından sert savunma ile durduruldu.
Üst üste 3.cü toplamda 4.cü galibiyetini alan İspanyol ekibinde bu maçın gizli kahramanı J. Lloyd’u çok iyi savunan Rudy Fernandez’di.
Fernandez maçı (6 sayı, 1 asist) ile tamamlamasına rağmen öyle bir bezdirici savunma yaptıki Lloyd’a tam derslikti!!! (Bravo, bravo, bravo)
Anthony Randolph (13 sayı, 6 ribaunt) ve Trey Thompkins (14 sayı, 6 ribaunt) ile maçı Real Madrid’e getiren oyuncular oldular.
Kızılyıldız’da ise Jordan Lloyd (22 sayı, 3 asist) ile oynarken kendisine Cory Walden (16 sayı) ile eşlik etti….
MAÇ ÖZET
Panathinaikos – Anadolu Efes
Maç öncesi gelen haber hafta içi antremanlara çıkmasına rağmen Shaine Larkin’nin OAKA’da olmayacağı şeklindeydi. Larkin’in olmadığı maçlarda özellikle oyun kurucu pozisyonunda (özellikle Micic) inişli çıkışlı performanslar yaşayan Efes için kötü haberdi bu.
Ancak benzer bir haber de (Nedovic’in oynamaması) Panathinaikos’tan gelince şartlar dengelenmiş oldu.
Aslında maç başlayınca gördük ki bu hesaplamalara hiç gerek yokmuş. Maç başında şanssız bir pozisyonda sakatlanarak maça devam edemeyen Beaubois’in yokluğuna rağmen Anadolu Efes Micic’in muhteşem oyunuyla galibiyete uzandı.
İkinci yarıda oyunun kontrolunu eline alan temsilcimizde Micic (33 sayı, 2 asist) ile oynarken ona Simon (12 sayı, 3 asist) ile eşlik etti.
Burada çok önemli parantezde iki oyuncu için açmak lazım. Pana uzunları karşısında 9 ribaunt alan Chris Singleton ve oyun kurucu pozisyonunda Micic’e çok iyi yardım etmesinin yanında çok iyi savunma yapan; ribaunt katkısı veren Doğuş Balbay… (alkış)
Panathinaikos’ta ise takıma 2 aylık kontrat ile yeni katılan ve kendi kariyer maçını oynayan Shelvin Mack (18 sayı, 2 top çalma);
Papagiannis (16 sayı, 6 ribaunt); Aaron White (11 sayı, 8 ribaunt) ve Papapetrou (12 sayı, 3 ribaunt, 4 asist) ile oynamalarına rağmen yenilgiye engel olamadılar.
MAÇ ÖZET
FC Bayern Munich – Valencia Basket
Sezona harika (bir o kadar da beklenmedik) başlangıç yapan FC Bayern Munich kazanmaya devam ediyor. Bu defa kurbanları iyi basketbol oynayan Valencia Basket oldu.
Almanya’da oynanan maç aslında oldukça çekişmeli de başladı. Başabaş geçen maçta devreyi Valencia Basket önde bile kapattı hatta. Dengeli geçen 3. Çeyrekten sonra ise Bayern Münih Lucic önderliğinde koptu gitti ve hanesine bir galibiyet daha yazdırdı.
Alman ekibinde Lucic (22 sayı, 7 ribaunt, 2 asist, 2 top çalma) ile oynarken kendisine Paul Zipser (20 sayı, 4 ribaunt); JaJuan Johnson (17 sayı, 8 ribaunt) ve Malcolm Thomas (11 sayı, 3 ribaunt) ile eşlik etti.
Valencia Basket’te ise Prepelic (18 sayı, 5 asist); Bojan Dubljevic (12 sayı, 6 ribaunt) ve Nikola Kalinic (10 sayı, 5 ribaunt) ile oynadılar.
MAÇ ÖZET
LDLC Asvel – Zenit
2 takıma da saygısızlık etmek istemem ama haftanın en renksiz en sıkıcı maçı bu maçtı. Sanki her iki takım oyuncularının da ayaklarına pranga bağlanmış ve fazladan 10kg yük ile oynuyorlar gibi yavaş tempoda akan maçı Zenit deplasmanda kazandı.
Abarttığımı düşünenler için size 3. Çeyrek sonu skorunu vermem yeterli olacaktır sanırım (37-44) Bu çeyrek sonuna kadar her iki takımda 16 dan fazla sayı atamamışlardı ki 4. Çeyrekte 22 sayı bulan Zenit işi bitirdi zaten!
Zenit’te Will Thomas (14 sayı, 7 ribaunt) ve Alex Poythress (12 sayı, 7 ribaunt) ile oynarken onlara Billy Baron, Ponitka ve Gudaitis (9’ar) sayı ile eşlik ettiler.
Asvel’de ise Charles Kahudi (14 sayı, 5 ribaunt); Moustapha Fall (10 sayı, 7 ribaunt) ve David Lighty (10 sayı, 4 ribaunt) ile oynadı.
MAÇ ÖZET
MVP (8.HAFTA)
HAFTANIN EN IYI HAREKETLERI (8.Hafta)
Evet; 8. Haftayı böylece geride bıraktık. Girişte bahsettiğim gibi yine ilginç satırbaşlarının çıktığı bu haftada da maalesef bir maç Covid19 nedeniyle oynanamadı (erteleme maçını sayarsak 2 maç)
Daha sağlıklı ve sorunsuz günler yaşamak dileğiyle…