Basketbol ve Bize Öğrettikleri

Burada basketbolu ve bize öğrettiklerini gözlemleyeceğiz…

***TayfunGozunden***

Herkese NBA kapılarını açan adam: Drazen Petroviç – 1

Merhaba;

Bu 2 bölümlük yazımda size Avrupa Basketbolunda bir çığır açan, özellikle NBA aleminin Amerika dışından gelen oyunculara karşı ön yargısını yıkan, belki de tüm genç oyuncuların hedeflerini yükselten bir basketbol oyuncusu Drazen Petroviç ve onun ilham veren hikayesini anlatacağım.

Biraz sonra kendisini detaylı olarak anlatmaya çalışacağım bu basketbol fanatiği adam  22 Ekim 1964 yılında Sibenik, Yugoslavya’da doğdu. O dönem Yugoslavya komünist rejim ile yönetilen bir ülke idi.

Bu ülkeyi o dönemde bir arada tutan en önemli 2 olgudan biri spor aşkı idi. (Diğeri de sosyalist liderleri Josip Broz Tito)

Jozif Broz Tito- Yugoslavya Devlet Başkanı

Yugoslavya’da basketbol futboldan bile fazla değer gören bir spor dalıydı. Zaten o zamanlardaki Yugoslavya hatta belki de Balkanlar altyapılara verilen önem sayesinde müthiş oyuncuların yetiştiği acayip bir coğrafya idi. (Gerçekçi olmak gerekirse hala öyleler!)

Havasından mı, suyundan mı bilinmez ama Basketbolcu Yetiştirme Fabrikası gibi bir coğrafyadır Balkanlar.

(sporcu yetiştirme fabrikası demek lazım belki de ama basketbol biraz daha ön planda sanki )

İç savaş ile Yugoslavya’ nın dağılması birçok farklı ülke doğurmasına rağmen ( Hırvatistan, Sırbistan, Slovenya, Karadağ, Bosna-Hersek gibi) bu durum günümüzde de devam etmektedir.

Drazen Petroviç de, abisi Alexander’ın etkisinde kalarak, basketbolu kendisine bir yol/bir hayat felsefesi olarak seçti.

Doğduğu şehrin takımı olan Sibenka’nın genç takımlarında başladığı basketbol kariyeri takım ile beraber yükselişe geçti. 15 yaşında Sibenka birinci lige yükselirken Petroviç artık A takım oyuncusu olmuştu.

Sibenka’nın ve Drazen’nın yükselişi o kadar istikrarlı devam ediyordu ki 1982-1984 yılları arasında bu takımla 2 kez üst üste Koraç kupası finali oynadı ama Limoges’a kaybetti.

Drazen Petroviç – Sibenka

 

Askerlik sebebiyle 1 yıl ara verdiği basketbol a 1984 yılında Cibona Zagreb’e transfer 0larak dönüş yaptı. Bence asıl patlamayı da zaten burada yaptı.

  • ilk senesinde Yugoslavya Ligi şampiyonluğu, Yugoslavya Kupası Şampiyonluğu ve Avrupa Şampiyonası Kupası’nı kazandı

Nasıl hiç fena değil gibi sanki ne dersiniz?

Ufak bir ekleme yapayım ki Petroviç’in nasıl bir potansiyele sahip olduğunu görün:

“Real Madrid e karşı Avrupa Şampiyonası Kupası final maçında tam 36 sayı attı.”

Yani bugüne uyarlarsak bu özel adam Euroleague Finalinde tam 36 sayı atmıştı…!!!

Hala onun skor potansiyeline dudak bükenleriniz varsa kendisi hakkında başka bir istatistik vereyim;

5 Ekim 1985 günü SMELT Olimpija maçında bu basketbol delisi adam 40/60 toplam saha içi isabeti, 10/20 üç sayı, 22/22 serbest atış istatistiği ile tam 112 sayı (bakın yazı ile yazıyorum yüz on iki sayı) attı.

Etkileyici mi? Deli misiniz? Tabiki hatta İNANILMAZ.. Biz Türkiye Basketbol liginde aynı dönemde Erman Kunter’in Fenerbahçe forması ile Hilalspor’a 100 sayı attığı maçta “o ne bee” diye yerimizden fırlamıştık. Bu adam 158 sayının tam 112 sini bir maçta potaya yollayıverdi!!!

1986 yılı NBA Draft’ında o zamanlar için son derece sürpriz hatta şok edici bir karar ile Portland Trail Blazers tarafından 3. tur 60. sıradan seçildi.

Şimdiki gençler bunu pek anlayamazlar ama bu “draft edilme” o dönem için bir TABU’nun yıkılması idi. Müthiş bir olaydı.

Bir ilk yaşanmıştı. Berlin Duvarı’nın yıkılması gibi birseydi ki zaten 9 Kasım 1991’de Berlin Duvarı da yıkıldı!!

O zamana kadar NBA yetkilileri, oyuncular, takım sahipleri, yorumcular kısacası herkes; Avrupa ve dünyanın kalanında oynanan basketbolu asla beğenmezler, takip etmezler, oyuncu seçmezlerdi. Olur da böyle delice bir harekete kalkışsalar bile “kendilerince yavaş buldukları bir guard ya da shooting guard” yerine emin olun uzun bir pivot ya da bir 4 numara seçerlerdi.

İşte böyle inanılmaz bir önyargının olduğu ortamda Drazen Petroviç Avrupa’dan gerçek anlamda draft edilen ilk yabancı oyuncu, üstelik ilk guard idi.

Bu sayede kendisinden sonraki oyunculara da draft edilme kapısını açtı ki bunlardan biri de 1989 yılında L.A Lakers tarafından seçilecek olan Yugoslavya milli takımından arkadaşı olan Vlade Divac’tı.

Petroviç in 1986 yılında draft edilmesi pek çok avrupalı ve diğer ülke oyuncuların NBA ‘ye adım atmasını sağladı. Gerçekten öyle oldu.

Bir adım ileri giderek şunu söyleyeyim size: Mirsad Türkcan, Hidayet Türkoğlu, Mehmet Okur, Ömer AŞIK, Cedi Osman, Furkan Korkmaz gibi hatta kısa süre kalmasına rağmen İbrahim Kutluay gibi oyuncuların NBA de oynamaları Drazen Petroviç sayesindedir.

Draft edilmesine rağmen 1988 sezon bitimine kadar Cibona Zagreb’te kalan Petroviç Cibona Zagreb’te oynadığı 4 yıl boyunca 37.7 sayı ortalaması tutturmuştu.

 

Petroviç-Real Madrid

1988-1989 sezonunu uçuk bir transfer parası alarak transfer olduğu Real Madrid’de tamamladı. O dönemdeki Avrupa da imzalanan ilk milyon dolarlık kontrat sahibi olan Drazen Real Madrid’de de kendisinden beklenenleri fazlasıyla karşıladı.

O sene Petroviç önderliğinde Madrid; İspanya Ligi, İspanya Kupası ve Avrupa Kupa Galipleri Kupasını kazandı. Finalde Drazen, Snaidero Caserta karşısında tam 62 sayı attı.

 

 

 

 

1989 sezon sonunda artık daha fazla beklemedi ve NBA hayalini gerçekleştirmek için Real Madrid’den ayrıldı.

Artık NBA’de kendisini kanıtlama zamanı gelmişti.Önünde çok zor bir yol vardı ama o bugünleri hayal ederek büyümüştü…!

Kıssadan Hisse: Hayal edersen, yeterince çok istersen, çok ama çok çalışırsan hayat bir şekilde sana istediğini verecektir…

Drazen Petroviç, nam-ı diğer Basketbolun Mozart’ının NBA’deki hayatı ve sonrası…

Devamı bir sonraki yazımda…

Selamlar, sevgiler

Tayfun K.

 

  • Leave a Comment